Eleria-kampanjens nya kläder
av Bo Nurmi
Publicerad: Augusti 5, 2009

Eleria-kampanjens nya kläder

Sveriges största lajvkampanj har bytt ägare. Ekonomin blir bättre, men i övrigt inga större förändringar säger Hans Nilsson, känd inom lajvsverige som Hasse.- Ingenting har egentligen förändrats, säger Hans Nilsson, som kort och gott kallas för Hasse inom lajvsverige.

Lajvsverige ringer upp honom för att prata om framtiden för Eleria-kampanjen, Sveriges utan tvekan största lajvkampanj med ett deltagarantal över 1000 sträcket, vilken nyligen formellt lämnades i Hasses händer.

- Kampanjen fortsätter som vanligt, jag gör samma jobb som jag alltid gjort. Nu är det bara på papper, forsätter han glatt.

Den strukturella förändringen är helt enkelt att Hasse nu sköter kampanjen själv, fritt från föreningen Enhörningen. Denna omstrukturering får framförallt en positiv ekonomisk konsekvens där vinst genererat av kampanjen kan gå till nästa lajv istället för något annat föreningsprojekt.

Under samtalet kommer Enhörningens i somliga kretsar dåliga rykte på tal.

- När någon fäller nedlåtande kommentarer om våra lajv brukar jag bara instämma, säger Hasse och fortsätter: Jag brukar låta dem gnälla en stund, sen när dem är klara brukar jag säga "men visst är det väl konstigt att vi fortfarande arrangerar Sveriges största lajv?"

Hasse har en klar poäng. För i en så pass deltagarstyrd kulturform som lajv, är det svårt att se kampanjens framgångar som något annat än ett mått på kvalitet. Hade det varit tal om en film så hade popularitet inte nödvändigtvis betytt något, men så är det också svårt att jämföra film och lajv. Ett lajv är till skillnad från de flesta filmer inte en färdig marknadsanpassad produkt, utan ett möte människor emellan, och det är under detta möte som själva lajvet skapas. Att människor gång på gång åker över 50 mil med bil och släp för att bevista Enhörningens arrangemang, trots att varje möte (till skillnad från varje ny Harr Potter-film) är något nytt och obestämt, ja det kan nog inte kan beskrivas som annat än just kvalitet. 

Länkar:

Eleria-kampenjens hemsida

Föreningen Enhörningens hemsida

Vill du skriva nyheter, eller kanske tipsa oss?

Klicka på "lägg till artikel" och skicka in din nyheter, alternativt maila oss på bo.nurmi(a)northroad.net.

Diskutera den här artikeln i forumet!