Regler för bidrag

Foton
Ett bidrag består av två foton och en A4 text (4000 tecken, exkl. mellanslag). Bilderna föreställer ditt bidrag, och är inte större än 1 mb vardera. Bilderna får vara redigerade i bildredigeringsprogram med avseende på ljus, färg etc, men du får inte specifikt ta bort eller lägga till saker i hantverket. Har du stänkt narvsvärta över ditt harnesk, får du inte ta bort prickarna i photoshop. Har du störande föremål i bakgrunden på ditt foto, exempelvis en telefonlina, en orange vägkon etc. får du ta bort den.

Text
Texten kan i stort skrivas som man vill, men förslagsvis beskriver den hantverket, och lyfter fram metoder du använt och bidragets styrkor. Dock ska du ange om något av hantverket inte är utfört av dig själv. Du behöver inte ange att du inte vävt tyget eller garvat skinnet själv, men har någon annan sytt dina skor, eller har någon annan tillverkat det brickbandsvävda kantbandet ska det stå med i texten. I tveksamma fall - maila och fråga. Vi menar att hantverket övergår från att vara hantverk till att bli dräkt i och med att det används på lajv. Därför ska du ange ett lajv som varit öppet för allmänheten att anmäla sig till, som hantverket använts på. 

De tre kategorierna
Du kan skicka in bidrag i alla tre kategorier, men man måste bestämma sig för vilken kategori man ska skicka in vilket objekt till. Man kan inte tävla med samma objekt i fler än en kategori. En väska du har med i "bästa dräkt" kan alltså inte tävla i "bästa läderhantverk". 

Nya bidrag varje år
Man kan bara skicka in ett bidrag en gång, så även om ditt bidrag inte vinner kan du inte skicka in samma bidrag nästa år.

Jury och närstående
Juryn består av
Martin Arleskär, Sara Burchill, Max Lundkvist, Oliver Skifs och Helena Ängebrink. Om du är närstående släkting, sambo eller på annat vis närstående till någon av jurymedlemmarna kan du tyvärr inte delta i tävlingen. Maila oss vid tveksamma fall.


Så här utses vinnaren

Först utses tre nominerade i varje kategori, därefter utses utifrån de nominerade en vinnare i varje kategori. De som har har makt att påverka utfallet är dels juryn och dels alla som röstar på lajvsveriges forum

Först utses de nominerade. Alla inkomna bidrag postas på lajvsveriges forum – där har du möjlighet att rösta på ett bidrag i varje kategori. Därtill kommer juryns röster. Juryn utser genom omröstning två personer i varje kategori som nomineras. Forumsrösterna utser en av de nominerade i varje kategori – flest röster vinner. 

Därefter publiceras de nominerade på lajvsveriges nyhetssvep, och en ny forumsomröstning tar vid där forumsrösterna utser en person i varje kategori, som ska få "folkets röst". Folkets röst är lika mycket värd som en av jurymedlemmarnas röster – om det inte blir oavgjort. Då är folkets röst värd två röster. Jurymedlemmarna röstar alltså också igen, på varsin av de tre nominerade i varje kategori. På så vis får ett bidrag i varje kategori flest röster – det bidraget vinner.